Zelišča

Maca za življenjsko energijo

September 8, 2016

Pravijo, da je mladost norost, in v mladi dobi marsikdo prav zaradi tega naredi svojemu telesu kar veliko škode. Tudi nezdrava prehrana je eden od dejavnikov, ki nas precej zaznamujejo in lahko takrat, ko se soočimo s starostjo nad štirideset let že pripelje do prvih zdravstvenih težav. Vendar pa smo na srečo takrat ljudje že toliko zreli, da se zavemo svojih preteklih napak in jih skušamo popraviti. Marsikdo se že nekje po petintridesetem zave, da mladost ni večna, da je treba živeti zmerno in zdravo, se veliko več gibati, hkrati pa poskrbeti za zdravo prehrano.

maca
V želji, da bi zdravje in dobro počutje dosegli kar najhitreje, se ljudje odločamo za različne prehranske dodatke ter uživanje mnogih živil, ki naj bi imela posebne učinke. Med ženskami je izjemno priljubljena maca, gomolj iz Andov, ki skrbi tako za žensko zdravje kot povečanje vitalnosti na splošno.

Maca v prahu

Maca je gomolj in velja za kulturno rastlino, ki raste na najvišji nadmorski višini. Za prebivalce Andov je ravno zaradi tega eno osnovnih živil, tako kot je na primer pri nas krompir. Vendar pa ima v primerjavi s krompirjem veliko večjo vsebnost zdravih mikrohranil, ki učinkujejo na celotno telo in pomagajo, da se počutimo mlade in polne energije.
Pri nas je maca na voljo v prahu, ki ga pridobivajo s predelavo sveže korenine. V sveži obliki je ne dobimo, prav tako pa pri nas ni uspešno gojenje, saj zahteva precej hladno okolje in tla, ki so izjemno skromna, torej za domači vrt vsekakor ni primerna.
Če so maco tradicionalno uživali kot kulturo, ki zagotavlja dovolj energijske vrednosti za preživetje v visokogorskem svetu Južne Amerike, jo danes cenimo predvsem kot zdravilo. Maca v prahu je tako dodatek, ki ga uživamo v smoothiejih ali tudi kar vmešanega v tekočino.
In kdo najpogosteje posega po maci? Maca dokazano vpliva na vitalnost in spolno moč, tako pri moških kot pri ženskah. Res pa je, da se za njeno uživanje pri nas odločajo predvsem ženske, ki se bližajo obdobju menopavze ali so vanjo že vstopile, medtem ko so moški (iz predvidljivih razlogov) nekoliko bolj zadržani. Vendar brez potrebe – izboljšati libido in tudi kakovost semena ter preprečiti težave s prostato je nekaj, na kar bi moral misliti tudi močnejši spol, brez vsakega sramu.

Ima maca tudi stranske učinke?

Tudi dobre stvari je lahko preveč, zato velja, da se mora tudi maca uživati zmerno in po navodilih. Če z uživanjem pretiravamo, lahko v skrajnem primeru povzroči golšavost. Če jo jemljete po navodilih, pa ni strahu. Počutili se boste bolje, imeli več energije, bolj boste razpoloženi za spolnost in vaši hormoni bodo spet bolj na nivoju mladostnega obdobja.

Želite izvedeti kaj sploh je depresija? Vse o tem v našem članku.

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zdravje