Zelišča

Kako se izogniti prehladu?

October 11, 2017

Saj poznate tisti občutek, kajne? Tisti praskajoč občutek globoko v grlu in srbenje v nosu … ni kaj, pred vrati je sezona prehladov. Odrasle prehlad »zadene« v povprečju tri- do štirikrat na leto, otroci pa so mu podvrženi še veliko pogosteje.

Bi se radi letos izognili kihanju, bolečemu grlu in curljanju iz nosu? Se sprašujete, kaj lahko sami storite, da preprečite to jesensko in zimsko nadlogo? Blog o lepoti in zdravju Sophyto.si vam ponuja številne koristne nasvete o zdravju, nikakor pa ne zamudite tudi nasvetov v članku, ki ga ravnokar berete.

Kako redno si umivate roke?

V sezoni gripe in prehladov poskrbite za to, da si boste roke umivali pogosto, večkrat na dan. Še posebej takrat, ko ste bili v stiku z nekom, ki prehlad že ima ali pa ste se dotikali površin, ki jih prijema veliko ljudi. Presenečeni boste, kako dobro umivanje preprečuje prehlad.

Čim manj se z rokami dotikajte oči ali nosu. Vsak človek to stori večkrat na dan, včasih popolnoma nezavedno. Če ste na roke prenesli virus, ga boste z dotikanjem obraza vnesli v telo. Svetujemo vam tudi, da nosite rokavice, še posebej če uporabljate javna prevozna sredstva.

Kadar se odpravljate ven, na mraz, se vedno toplo oblecite. Predvsem zaščitite svoj nos – vedno ga pokrijte s šalom. Z raziskavami so namreč ugotovili, da se celice virusa razmnožujejo hitreje, kadar imate v nosnicah hladen zrak.

Nos si vsak dan splakujte s fiziološko raztopino ali slano vodo. Zmešajte polovico čajne žličke soli z 2 skodelicama tople destilirane vode. Raztopino prelijte v pršilko in uporabite večkrat na dan. Za čiščenje nosu lahko uporabite tudi posebno neti posodico.

Za večjo telesno odpornost poskrbite z redno rekreacijo

Zato se vsak dan odpravite vsaj na sprehod, pa naj bo zunaj še tako mrzlo. Gibanje bo še kako koristilo vašemu organizmu. Poskrbite tudi za zdravo prehranjevanje, priporočamo vam veliko sveže zelenjave in sadja. Ne pozabite na probiotike!

Privoščite si dovolj kakovostnega spanca, saj boste tudi s tem okrepili svoj imunski sistem. Med spanjem se namreč telo obnavlja in se pripravlja na nove izzive, ki jih bo prinesel naslednji dan.

Naj za konec omenimo še to, da se poskusite čim bolj izogniti kakršnemu koli stresu. Saj vemo, da je to lažje reči kot storiti, ampak izogibanje stresu prav zares pomaga. Znanstveniki so namreč dokazali, da kronični stres prizadene vaš imunski sistem, zato ste bolj podvrženi različnim infekcijam.

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zdravje