Zelišča

Zdravljenje luskavice in kako se luskavice znebiti

May 15, 2020

Zdravljenje luskavice in kako se luskavice znebiti

Kljub temu, da je luskavica neozdravljiva, se dobro odziva na številna aktualna in sistemska zdravljenja. Tudi ljudje s hudo luskavico se s pomočjo pripravkov lahko olajšajo med najbolj težavnimi izbruhi.

Zdravljenje luskavice s kremo

Kremo se vtre neposredno v prizadeto kožo, da prinese lokalno olajšanje brez sistemskih stranskih učinkov zdravil, ki jih jemljejo skozi usta ali injekcijo. Lokalni načini zdravljenja luskavice vključujejo:

Luskavica ali psoriaza
Luskavico imenujemo tudi psoriaza

Salicilna kislina

Nekateri zdravniki priporočajo mazilo s salicilno kislino, ki gladi kožo s pospeševanjem izločanja lusk. Uporaba salicilne kisline na večjih predelih kože pa lahko povzroči, da telo absorbira preveč zdravila, kar vodi do neželenih učinkov. Salicilna kislina lahko povzroči draženje kože in oslabi lase, kar lahko povzroči lomljenje in začasno izpadanje las. Učinkovitost teh pripravkov je v najboljšem primeru rečeno skromna.

Kreme na osnovi steroidov

Glavno sredstvo za zdravljenje luskavice s steroidno kremo zmanjšujejo vnetje, lajša srbenje in blokira proizvodnjo celic, ki se pri luskavici prekomerno proizvaja. Močnejši pripravki, ki so učinkovitejši od blažjih, lahko povzročijo neželene učinke, ki vključujejo pekoč občutek, suhost, draženje in tanjšanje kože. Bodite še posebej previdni, da upoštevate zdravnikova navodila glede njihove uporabe.

Calcitriol (Vectical) in Calcipotriene (Dovonex, Sorilux), ki vsebujeta lokalno mazilo. Te so se izkazale za učinkovite pri zdravljenju luskavice, zlasti v kombinaciji z lokalno kortikosteroidno kremo. Najbolje je, da uporabite le omejene količine, da se izognete stranskim učinkom.

Mazila in šamponi iz premogovega katrana

Ti izdelki lahko pomagajo upočasniti hitro rast kožnih celic in ublažijo simptome, vendar so nekateri ljudje ranljivi za stranske učinke, zlasti na folikulitis, mozolju podoben izpuščaj, ki prizadene lasne mešičke. Ta zdravila je treba uporabljati le pod nadzorom zdravnika.

Retinoidi na recept

Ti lokalni pripravki, ki vsebujejo sintetično obliko vitamina A, lahko pomagajo izboljšati luskavico. Ti pripravki ne delujejo tako hitro kot steroidi. Topični (krema) retinoidi lahko včasih povzročijo suhost in draženje kože.

Zdravljenje luskavice s konopljo

Ja, tudi s konopljo je to nadležno bolezen mogoče zdraviti. Več o tem pa v članku o luskavici na Konoplja Zdravi.

Fototerapija za luskavico

Tudi redni odmerki sončne svetlobe – brez sončnih opeklin – lahko pri številnih ljudeh pomagajo pri luskavici. Za trdovratne, težko ozdravljive primere luskavice mnogi zdravniki priporočajo svetlobno terapijo.

Fototerapija za luskavico
Zdravljenje luskavice s fototerapijo

PUVA (zdravilo psoralen v kombinaciji z ultravijolično A ali UVA svetlobo)

To je eden najučinkovitejših načinov zdravljenja. Vendar se ta oblika terapije danes uporablja veliko redkeje, saj je dokazano, da poveča tveganje za razvoj kožnega raka – tudi desetletja po prenehanju te terapije se lahko še pojavi kožni rak.

Ultravijolična svetloba B (UVB).

Zdravniki lahko to zdravljenje predpišejo samostojno ali pa z drugimi terapijami, kot je npr. premogov katran.

Terapija z UVB ozkim pasom.

To bolj usmerjeno zdravljenje z ultravijolično svetlobo manj verjetno povzroča raka kot PUVA in je skoraj enako učinkovito.

Peroralna in injekcijska zdravila za luskavico

Kadar druge terapije ne uspejo, nekateri zdravniki za zdravljenje luskavice predpišejo peroralna ali injekcijska zdravila. Nekatera od teh zdravil vplivajo na imunski sistem.

Metotreksat

To zdravilo se uporablja tudi kot zdravilo za kemoterapijo proti raku in za različne oblike artritisa. Precej dobro lahko očisti lezije luskavice. Vendar pa lahko povzroči neželene učinke, zato bo zdravnik zahteval redne preiskave krvi.

Peroralni retinoidi

Te spojine z vitaminom podobnimi lastnostmi so lahko koristne ljudem s hudo luskavico. Ženske v rodni dobi morajo biti previdne in s tem zdravilom uporabljati tudi tablete za kontracepcijo, ker so peroralni retinoidi povezani s povečanim tveganjem za porodne napake.

Naravno zdravljenje psoriaze

Če zdravila ne lajšajo simptomov luskavice ali povzročajo neželene stranske učinke, lahko ljudje za lajšanje poskusijo z naravnimi zdravili, kot so zelišča in vitamini. Nekaterim z luskavico se zdi koristna naravna sončna svetloba ter morska voda. Nekatera obmorska letovišča ponujajo posebne programe za osebe z luskavico.

Če razmišljate o naravnih zdravilih za luskavico, je tukaj nekaj, kar morate vedeti o nekaterih pogosteje uporabljenih zadevah:

Sol mrtvega morja

Kopalne raztopine, kot so soli Mrtvega morja, olje, naoljena ovsena kaša, lahko pomagajo pri luskavici, tako da odstranijo luske in ublažijo srbenje. Če želite preizkusiti soli Mrtvega morja in druge raztopine za kopel, jih v kopeli zmešajte po navodilih in se nato približno 15 minut namakajte v kad. Takoj ko izstopite iz kadi, nanesite na kožo vlažilno kremo. Ne pričakujte pa veliko izboljšanja.

Ribje olje

Ribje olje je lahko koristno za luskavico, če ga jemljete v obliki injekcije, vendar ne, če ga jemljete preko kapsul. Vendar pa so nekatere raziskave pokazale, da bi lahko koristil UVB svetlobni terapiji.

Kajenski poper

Kajenski poper se že tisočletja uporablja zdravilno. Kapsaicin, sestavina paprike, ki jim daje toploto, je tudi aktivna sestavina v številnih gelih in kremah za lajšanje bolečin. V eni izmed raziskav je uporaba kapsaicinske kreme na koži lajšala srbenje in kožne poškodbe pri ljudeh z luskavico. Kapsaicin lahko povzroči pekoč občutek na koži, kar izboljša čas daljše uporabe. Pomembno je, da si roke umivate takoj po drgnjenju s kapsaicinom in da se med zdravljenjem s kapsaicinom ne dotikate oči ali ust.

Dieta

Nekatere raziskave kažejo, da debeli bolniki z luskavico, ki shujšajo, znatno izboljšajo svoje simptome. Dokazov pa ni dovolj za druge prehranske omejitve, kot je dieta brez glutena.

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zdravje