Zelišča

Ashwagandha – zdravilno indijsko zelišče

April 27, 2020

Indija je dežela, ki je znana po svojih zdravilnih rastlinah, čajih ter zeliščih. Del tamkajšnje kulture je tradicionalna Ajurvedska medicina, ki uporablja naravne pristope zdravljenja različnih bolezni in tegob. Ashwagandha je zelišče zelo poznano po svojih zdravilnih učinkih.

Indijci ga uporabljajo že tisoče let za odpravljanje stresa, izboljšanje delovanja imunskega sistema ipd. V zahodnem svetu pa je to vedno bolj priljubljen prehranski dodatek. Temu je tako, saj ima veliko zdravilnih učinkov. Poleg tega pa ga je možno zaužiti v prahu, ki ga lahko zmešamo z jogurtom, kosmiči, smoothiji in raznimi pijačami.

Ashwagandha je adaptogen

Ashwagandha je zelišče, ki šele sedaj razkriva svoje skrivnosti s pomočjo moderne znanosti. Zelo redka zelišča imajo sposobnost, da delujejo kot adaptogen. To pomeni, da normalizirajo fiziološke procese v telesu. Tako organi, tkiva, celice ter biomolekule prično bolj učinkovito delovati in sodelovati skupaj.

Ashwagandha zelišče zaužijemo pri vsakem mrzlem obroku ter pijači
Ashwagandha bio – 125g

Posledice tega pa so:

Ashwagandha je adaptogen in ima vse zgoraj naštete zdravilne lastnosti ter mnoge druge pozitivne učinke na telo. Moderna znanost še vedno ne razume, kako točno omenjeno zelišče tako pozitivno vpliva na človeka, vendar so rezultati očitni. To je tudi razlog, da je priporočljivo jemati ashwagandho kot prehranski dodatek.

Zmanjšanje anksioznosti s pomočjo Ashwagandhe

Eden izmed zanimivih zdravilnih učinkov ashwagandha zelišča je ta, da pomiri živce. Pozitivno vpliva na živčni sistem in omili simptome anksioznosti. Obenem pa tudi zmanjša nivo stresa, saj deluje kot naravno pomirjevalo.

Ashwagandha ima veliko zdravilnih učinkov

Ashwagandha ima tudi druge zdravilne učinke, kar se tiče samega počutja in stresa. Dokazano zmanjšuje utrujenost in napetost, ki sta zelo pogosta simptoma hitrega modernega življenja. To eksotično indijsko zelišče tudi izboljša:

Omenjene prednost so idealne, če je narava našega dela takšna, da moramo ostati osredotočeni, imeti dober spomin ter mentalno ostrino. Seveda pa nam te prednosti lahko tudi pomagajo v vsakdanjem življenju. Ker lahko ashwagandha zelišče zaužijemo pri vsakem mrzlem obroku ter pijači, ga lahko s seboj odnesemo v službo, na počitnice, ali pa ga imamo spravljenega doma.

Zdravljenje bolezni z ajurvedsko medicino

Indijci uporabljajo različne diete, zelišča ter druge naravne načine zdravljenja raznih bolezni in bolezenskih stanj že zelo dolgo časa. V ajurvedski medicini je ashwagandha zelo pogosto uporabljena. Indijci ji pravijo tudi Rasayana. To pa pomeni, da nam zelišče pomaga pri:

Skozi zgodovino se je ashwagandha zelišče uporabljalo za zdravljenje različnih bolezni in težavnih zdravstvenih stanj, kot so:

Dandanes pa nam moderna tehnologija omogoča, da izboljšamo svoje zdravje s prehranskim dodatkom ashwagandha. Kupimo ga lahko v različnih trgovinah na spletu, kot je www.vegamega.it. Na omenjeni strani lahko zasledimo tudi druge prehranske dodatke, ki nam bodo omogočili boljše počutje v vsakdanjem življenju.

Prehranski dodatki ashwagandha

Pri vsakem jemanju prehranskih dodatkov, je dobro, če pazimo na količino. S tem je mišljeno to, da največji učinek dosežemo, če zaužijemo primerno količino izbranega dodatka. Pri jemanju ashwagandhe velja enako pravilo. Najbolj pogosto je zelišče možno kupiti v obliki prahu. Sam prah nima posebnega okusa. Tako ga lahko stresemo v jogurt, solato, kosmiče ali drugo jed. Priporočljivo je, da je sama jed hladna, saj tako zagotovimo največjo učinkovitost zelišča.

Ashwagandho je možno tudi dobiti v obliki kapsul ali tekočega izvlečka. V večini primerov je zaužitje od 400 miligramov do 2 gramov popolnoma dovolj, da hitro občutimo pozitivne učinke.

Poskrbimo za svoje srce

Človeško srce deluje kot črpalka in je izredno vzdržljivo. Sčasoma pa lahko stres, slaba prehrana ter razne bolezni močno načnejo zdravje srca. Tako lahko razvijemo druge bolezni, ki nam močno poslabšajo kvaliteto življenja. Raziskave a so pokazale, da ima ashwagandha izredne zdravilne učinke, kar se tiče zdravja srca. Tako lahko omilimo ali pozdravimo:

Splošno znano dejstvo je, da ashwagandha izboljša mišično moč ter vzdržljivost. Tako, da lahko prehranska dopolnila obogatena z zeliščem jemljejo tudi športniki ter ljudje, ki bi si radi povečali mišično maso.

Splošni zdravilni učinki

Jemanje ashwagandha zelišča ima mnoge splošne pozitivne zdravilne učinke na ljudi vseh ras ter starosti. Zelišče tudi vsebuje:

Alkaloide

Alkaloide so organske substance, ki se pridobivajo iz rastlinskih virov. Imajo učinek blaženja bolečine, uničevanja bakterij ter tumorjev.

Saponine

To so naravne kemikalije, ki jih lahko najdemo v zelenjavi in zeliščih. Človeškemu telesu pomagajo, da ohranja primeren nivo holesterola. Obenem pa branijo telo pred okužbami, virusi, oksidacijo celic ipd.

Vihanolide

Ključna sestavina v ashwagandha zeliščih, vihanolidi sproščajo in nižajo nivo stresnega hormona imenovanega kortizol.

Jemanje omenjenega prehranskega dodatka nam lahko olajša simptome različnih bolezni. Obenem pa nam pomaga s koncentracijo in višjim nivojem energije. Tako bomo ostali bolj produktivni in sproščeni, neglede na okolje v katerem se znajdemo.

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zelisca