Zelišča

Volčje oziroma goji jagode so priljubljeno superživilo

December 18, 2015

Zanimanje za zdravo prehrano ni bilo še nikoli na tako visokem nivoju kot v zadnjih nekaj letih, ko smo se ljudje pričeli izjemno zavedati pomena zdrave prehrane za naše splošno zdravje in dobro počutje. Vse več ljudi se odloča za posebne načine prehranjevanja, ki naj bi bili bolj zdravi, prav tako pa uživajo vse več prehranskih dodatkov in tako imenovanih superživil – živil, ki imajo posebno hranilno vrednost in s katerimi je mogoče poskrbeti tako za svoj imunski sistem kot dodatno energijo in čiščenje telesa, v mnogih primerih pa tudi ublažiti simptome posameznih bolezni ter spodbuditi pravilno delovanje nekaterih notranjih organov.goji jagode
Eno teh superživil so tudi volčje ali goji jagode, ki sicer izvirajo iz Kitajske, Mongolije ter Himalaje, mogoče pa jih je gojiti tudi pri nas. (Marsikdo si je na svojem vrtu že zasadil ta zimzeleni grm in se lahko tako sladka tudi z domačimi, svežimi jagodami.)

Kako uživati goji jagode?

Kljub temu, da smo zapisali, da se z jagodami sladkamo, dejansko to ni povsem res. Goji jagode so v svojem okusu nekoliko kiselkaste, zato marsikomu (zlasti otrokom) njihov okus ravno ne ustreza. Vendar pa goji jagode večinoma ne uživamo samostojno, temveč jih dodajamo drugim jedem, tako da s tem ne bi smelo biti težav.
Suhe goji jagode, ki nekoliko spominjajo na suhe plodove šipka, lahko vmešamo med drugo suho sadje in med oreščke, kar je odlična rešitev, saj tako zavoljo drugih oreščkov zaužijemo še več zdravih hranilnih snovi. Prav tako jih lahko vmešamo v ovsene ali druge kosmiče, ki si jih pripravimo za zajtrk, jih dodamo sadnim solatam, ali pa potrosimo tudi po zelenjavni solati (kamor se nekaj sadja vedno poda). Če želite goji jagode vmešati tudi v mlečni napitek ali smoothie, pa poskrbite, da jih dobro zmeljete v mešalniku – ker so suhe, bi sicer utegnili ostati drobni trši koščki. Rešitev je seveda lahko tudi to, da jih pred uporabo namočite, tako kot rozine.

Zakaj so goji jagode tako zdrave?

Kljub temu, da jagode goji spadajo med razhudnikovke, torej so sorodnice krompirja in paradižnika, jim zaradi plodov v obliki jagodičevja pravimo kar jagode. Vsebujejo kar 14 odstotkov beljakovin, kar je za sadje oziroma hrano rastlinskega izvora izjemno, poleg tega pa tudi veliko mero vlaknin. Hkrati torej hranijo mišice in skrbijo za dobro prebavo. Sicer pa so goji jagode najbolj znane po tem, da znižujejo krvni sladkor, ter po visoki vsebnosti antioksidantov. Antioksidanti skrbijo za obrambo pred prostimi radikali, zato varujejo pomlajevalno ter spodbujajo imunski sistem. V jagodah goji najdemo tudi veliko esencialnih maščobnih kislin, ki jih telo nujno potrebuje, vendar jih ne more izdelati samo. Če temu dodamo še nenasičene maščobne kisline in minerale, nam je z lahkoto jasno, zakaj govorimo o superživilu.

Na kaj je potrebno biti pazljiv pri nakupu?

Prepričajte se, da kupujete naravne goji jagode (http://www.super-obrok.si/), ki zavoljo daljše obstojnosti in ohranjanja barve niso obdelane s kemikalijami, prav tako pa se izognite izdelkom iz goji jagod, ki že vsebujejo sladkor.
https://www.youtube.com/watch?v=ep4bkiXQ_WM

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zelisca