Zelišča

Zdrava kurkuma?

April 29, 2016

Ni veliko začimb, ki bi imele tako močno barvo, kot jo ima kurkuma, ta zanimiva začimba, ki nas spomni na daljne dežele in nam hrano obarva sončno rumeno. Ste jo že preizkusili? Poznajo jo ljubitelji eksotičnih in indijskih jedi, vedno bolj pa se poudarjajo tudi njeni pozitivni zdravstveni učinki.

kurkuma

Uporaba v kulinariki

V kulinariki se kurkuma uporablja kot začimba, ki se dodaja različnim jedem, poznamo pa ko tudi kot eno od sestavin različnih mešanic začimb. Vsebuje jo tudi vsem dobro znana začimbna mešanica curry, ki ji njeno močno barvo daje prav ta rumena začimba.
Njen okus je oster in nekaj posebnega, zato jo težko primerjamo s čim drugim. V nekaterih virih boste sicer zasledili, da ta začimba sicer jedem ne da posebne arome, vendar pa to vsekakor ne drži, saj tisti, ki nanjo niso navajeni, takoj po okusu in ne samo po barvi opazijo, da je bila jedi dodana kurkuma. Če je dodamo preveč, je celo ljubiteljem te začimbe lahko okus moteč, zato se jo na začetku splača dodajati v zelo majhnih količinah, ki komaj kaj spremenijo okus hrane, zato pa toliko bolj spremenijo njeno barvo – postane namreč sončno rumena in zato še bolj vabljiva na pogled.
Pri tem je treba opozoriti, da je rumeno barvilo težko sprati, zato je treba pri kuhanju paziti na to, da se ne pomažemo oziroma da kakšna žlica jedi s kurkumo ne pade na našo majico, hlače ali kam drugam, saj je potrebnega zelo veliko drgnjenja, da tak madež očistimo.

Pozitivni učinki na zdravje

– naj bi imela antiseptične učinke
– pomagala naj bi pri čiščenju jeter in njihovi zaščiti
– nekatere raziskave kažejo, da naj bi kurkuma telo ščitila pred karcinogeni, ki povzročajo raka
– uporablja se tudi proti holesterolu in zamaščenemu ožilju
– gre za eno od tistih začimb, ki se lahko uporablja tudi za razstrupljanje telesa
– priporoča se tudi pri hujšanju, saj lahko pomaga tudi pri lažji presnovi maščob
– naj bi delovala protivnetno
Zgoraj našteti pozitivni učinki pa niso vse, kar zmore kurkuma, zato vam priporočamo, da jo preizkusite tudi v svoji kuhinji ter sami na lastni koži izkusite, kako blagodejne vplive na zdravje ima. Lahko jo dodate različnim jedem, vmešate v juhe, uporabite kot dodatek k smutiju … Vsekakor pa vas ne bo navdušila le s svojimi pozitivnimi učinki, ampak tudi s svojo pozitivno rumeno barvo.

https://www.youtube.com/watch?v=hZzokaJ4x50

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zelisca