Zelišča

Ašvaganda

September 15, 2015

Zdravilne rastline so že stoletja cenjene zaradi svojih lastnosti. Medtem ko se velikokrat poslužujemo znanih, lokalnih zeli, pa so nam morda bolj neznane tuje vrste. To pa se hitro spreminja zaradi vse hitrejšega prenosa informacij po svetu. Tako tudi tujerodne zdravilne rastline dobivajo vedno več zagovornikov v našem okolju.

Kaj je ašvaganda?

Je ena izmed najmočnejših zelišč v ajurvedski medicini. Uporabljajo jo za širok spekter težav, najbolj pa je znana zaradi svojih obnovitvenih lastnosti. Njene zdravilne lastnosti so bile znane že v davnih časih, saj so jo uporabljali prvi zdravilci in zdravniki.

ašvanganda

Rastlina originalno raste v tropskem področju, najbolje pa uspeva na sončni legi s suho podlago. Z nekaj pravimi vrtnarskimi nasveti, ki jih najdete v priročnikih ali na spletu, lahko uspete ta nizkorastoči grm pridelati tudi v našem podnebju. Pridelava je zelo podobna pridelavi paprike ali paradižnikov.

Zdravilne značilnosti

V zdravilne namene se lahko uporablja celotna rastlina. Iz ajurvedske medicine je zelo znana uporaba korenine. Ta pomaga proti različnim stanjem in boleznim: pri splošni slabosti, impotenci in neplodnosti ter proti veliko drugim.

Vsi deli rastline Ashwagandha vsebujejo alkaloide, zaradi česar je možno z uporabo ašvagande izboljšati simptome živčnih bolezni, težave s spominom, gobavosti in številnih infekcijskih bolezni. Tradicionalno se uporablja tudi za izboljšanje imunskega sistema preventivno ali po preboleli bolezni.

Način uporabe

Po navadi se za izdelavo zdravil uporabljajo korenine in plodovi. Na trgu je mogoče kupiti kapsule s prahom, posušeno korenino ali različne izvlečke. Iz suhe korenine se pripravi čaj, katerega se nato uživa dve skodelici dnevno. V primerjavi z izvlečki bi naj kapsule imele boljši učinek.

Nobena stvar ni primerna za uživanje v prevelikih količinah. Zaradi svojih številnih zdravilnih učinkov je bila ašvaganda vključena v veliko, tudi znanstvenih, raziskav. Tako so bile določene optimalne količine, ki pomagajo za določene težave. Pravilno odmerjanje pa ni potrebno le za določanje količin, ki delujejo, temveč tudi zato, da se izognemo morebitnim stranskim učinkom pri prekomerni uporabi.

Kurkuma kapsule so začimba ki poživlja. Več o tem si preberite v članku.

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zelisca