Zelišča

Zelišča

April 1, 2009

Že v najstarejših časih so ljudje cenili zdravilne rastline in zelišča ter njihovo sposobnost pri lajšanju bolečin, poškodbah, boleznih. Nekatera izročila o uporabi teh rastlin se nam morda zdijo nekoliko nenavadna, skorajda magična, vendar pa smo ljudje z temi nemimi, drugačnimi bitji bili in smo še dandanes nerazdružljivo povezani.

metka_macek

Metka Maček je zeliščarka, ki premore veliko farmakopejskega znanja o rastlinah in ohranja tradicijo nekoč zelo razvitega zeliščarstva na Slovenskem. Svoje znanje predaja mladim in starejšim, tako na svoji domačiji kot tudi v urbanem okolju s pomočjo predavanj in delavnic. Biološko-eko pridelava in predelava zdravilnih rastlin in zelišč, ohranitev naravne in kulturne dediščine so osnovna vodila njenega delovanja. 

permakultura

Permakulturo lahko opišemo kot načrtovan etični sistem primeren za proizvodnjo prehrane, izrabe prostora ter gradnjo prebivališč. V njej se prepletajo ekologija, organsko kmetijstvo, arhitektura in agrogogozdarstvo. Poudarek ni na posameznih elementih, temveč na povezavah med njimi, pri čemer se doseže močan sinergijski učinek. Permakultura sloni na pozornem in preudarnem opazovanju narave in naravnih sistemov ter prepoznavanju univerzalnih vzorcev in principov z vključevanjem le-teh v naše okolje brez prevelikih zunanjih posegov.


Poslanstvo:Metka Maček želi svoje zeliščno domačijo na Dolenjskem spremeniti v permakulturni center, ki bo sprejemal domače in tuje obiskovalce, ki jih zanima permakulturno vzgajanje in delo z zdravilnimi rastlinami. Poleg več vrst vrtov s številnimi redkimi zelmi in zelišči se na domačiji nahaja skedenj iz leta 1856,ki je primeren tudi za prenočitev oz. bivanje ter zanimivo bivališče črmljev – čmrljak.
Z namenom spoznavanja permakulture ter avtohtonih in redkih zelišč, njihovo uporabo bodo na domačiji potekale številne delavnice in tečaji.
Delavnice bodo vključevale predstavitev in sprehod po domačiji, ogled zeliščnega vrta, spoznavanje zdravilnih rastlin ter načinov njihove pridelave in priprave, kosilo na vrtu in kuhanje čaja iz sveže nabranih rastlin. Z delavnicami se želi poudariti pomembnost ohranjanja naravne in kulturne dediščine, kakor tudi opozoriti na pomembnost kmetijske proizvodnje v sozvočju z naravo.

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zelisca