Zelišča

Čaji za vse priložnosti

November 10, 2015

Čaj je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu in to že stoletja dolgo. Rastlina, ki ji rečemo po slovensko tudi čajevec oziroma po latinsko Camellia sinensis raste po svetu v tisočih različnih izvedbah in v različnih pogojih. Čaj so v Evropo prinesli že pred stoletji, britanski imperij je zaradi čaja skoraj bankrotiral, saj je porabil skoraj vse zaloge srebra in znana je kraja rastlin, ki so jih iz Kitajske prenesli na plantaže v Indiji in pričeli z lastno proizvodnjo.čaj
To je verjetno še do danes ena največjih »industrijskih kraj« v celi svetovni zgodovini, seveda če bi napravili finančno primerjavo z današnjimi časi.
Ko se sprehajamo med policami v bolje založenih trgovinah, najdemo zares veliko različnih vrst čajev. Naštejmo samo nekaj najbolj popularnih skupin:
– Sadni čaji
– Zeliščni čaji
– Črni čaji
– Zeleni čaji
– Beli čaji
– Rdeči čaji
– Rooibos čaji
V resnici obstaja še mnogo drugih vrst čajev, mnogo drugih klasifikacij in kategorizacij, vendar pa so po svetu bolj ali manj priljubljene. Tako naprimer v naših krajih slabo poznamo kitajske čaje, čeravno vemo, da je bila Kitajska od nekdaj priznana kot dežela čajev. Še manj vemo o japonskih čajih, pa vendar so med naprimer zelenimi čaji ravno japonski daleč najbolj kvalitetni in če lahko rečemo tudi »zdravilni«. Čaji imajo namreč nešteto pozitivnih vplivov na vaše telo, različne vrste pa seveda imajo različne vplive. Nikakor ne gre zanemariti dejstva, da pogosto že sama tradicija postrežbe čaja in način pitja lahko prineseta za človeka pozitiven vpliv. Takrat se umirimo, si vzamemo čas zase in uživamo v trenutku.

zeliščni čaj
Če je med vami kdo, ki čaja ne mara, potem preprosto še ni poizkusil dovolj vrst. Pa še nekaj, čaj ni potrebno jemati samo kot obarvano vodo z nekim okusom. V čaj si lahko zamešate mnogo drugih bolj ali manj koristnih dodatkov. Tako poznamo v naših krajih čaj z limono, čaj z medom, seveda tudi na čaj z rumom ne gre pozabiti. Kje so še vse mogoče mešanice čajev, ki jih lahko napravite tudi sami doma in uživate v njih skozi celo leto. Čaj lahko pijete vroč, mlačen ali hladen, ob katerikoli uri v dnevu in praktično v neomejenih količinah, pod pogojem seveda, da pijete različne vrste čajev. Če boste naprimer spili vsak dan nekaj litrov kamilice ali zelenega čaja, zna to hitro prinesti negativne posledice za vaš organizem, zato nikar ne pretiravajte, ampak se raje igrajte z okusi. In uživajte – kajti ni ga čez dober čaj!
https://www.youtube.com/watch?v=aHXkmzikuI4

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zelisca