Zelišča

Chia semena – priprava

May 31, 2015

Tudi police naših trgovin so zadnje čase izjemno dobro založene z najrazličnejšimi super živili, ki pozitivno vplivajo na zdravje, saj se tudi Slovenci vse bolj osveščamo glede pomena zdrave prehrane.chia-semena Ne samo v trgovinah z zdravo prehrano, temveč tudi v mnogih drogerijah in klasičnih supermarketih lahko najdemo na oddelkih z zdravo prehrano prašek iz korena maca, kakavova zrna, jagode goji, prah iz alg spirulina, amarant, chia semena in podobno. Prav zadnja, torej semena chia, so med tistimi, po katerih posega največ ljudi. Zakaj je tako, smo povprašali v prodajalni Malinca.
Zakaj so chia semena med najbolje prodajanimi? Povedali so nam, da so semena te rastline, eden najboljših prehranskih virov beljakovin, ki niso živalskega izvora – torej ne izvirajo iz rdečega mesa, perutnine, rib, jajc ali mlečnih izdelkov. Zaradi tega so priljubljena tako med vegani, kot tudi med številnimi športniki – tako profesionalnimi kot ljubiteljskimi. Po telesni vadbi je namreč izredno pomembno, da zaužijemo beljakovine, ki skrbijo, da se mišice bolje regenerirajo, prav tako pa pripomorejo k povečanju mišične mase. Chia semena so popolnoma naravna, torej jih je precej bolj prijetno uživati kot beljakovinske praške, ki jih ponujajo v raznih trgovinah s športno prehrano.
Kako je ta z beljakovinami bogata semena najbolje uživati? Tudi na to vprašanje nam je odgovorila Malinca.chia
Chia semena so pravzaprav drobna sivo črna zrnca, ki nekoliko spominjajo na makova zrna, le da so večja. Sama po sebi nimajo zaznavnega okusa in pod zobmi nekoliko hrustajo, zato se priporoča, da jih pred zaužitjem namočimo, da nabreknejo, nato pa jih dodamo drugim živilom, da pridobimo tudi okus celotne jedi. Vegani jih običajno namočijo v vodi, v riževem, sojinem ali mandljevem mleku, sicer pa jih lahko uporabljamo tudi v raznih zelenjavnih ali sadnih smoothiejih. Če niste vegan, pa jih je najbolje vmešati v grški jogurt – tako chia semena lepo nabreknejo in teknejo z nežnim okusom jogurta.
Vsekakor lahko semena chia dodajate tudi raznim žitnim kosmičem ali z njimi enostavno posujete solato oziroma jih dodate solatnemu prelivu, prav tako pa jih lahko vmešate v različne sadne solate – navzela se bodo okusa melone in lubenice, okusa limete, jagodičevja in podobno.

S chia semeni lahko tudi pečete. Dodate jih lahko v kruh, v biskvit, v piškote ali v mafine. Odlična so za presne sladice oziroma za pripravo beljakovinskih ploščic ali kroglic.

Preberite še kakšne so pozitivne lastnosti goji jagode.

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zelisca