Zelišča

Zagotovimo si najboljši vid v sončnih razmerah

April 10, 2020

Ko se pričnejo sončni meseci v letu, je pametno, če zaščitimo naše oči. Tako ohranimo zdravje optičnega živca in se prepričamo, da nam škodljivi UV žarki ne pridejo do živega. Naš optik nam lahko zagotovi odlična očala za vsakodnevno uporabo. Možno pa je tudi, da nam pripravi sončna očala z dioptrijo. Tako zagotovimo, da bomo imeli najboljši vid za vse sončne dni v letu. Obenem pa si bomo lahko izbrali široko paleto odtenkov samih očal.

Obisk optika je vedno dobra ideja

Reden obisk pri optiku ima številne prednost za naše zdravje. S preprostim pregledom oči se hitro zazna možne bolezni in druge težave v našem telesu. Visok krvni pritisk v očesnih žilicah lahko pove veliko o našem celotnem zdravju. Tako je možno zaznati bolezni, kot so:

UV žarki škodujejo očem

V sončnih dneh izpostavljamo naše oči veliki količini svetlobe. Ta pa jih utrudi in izsuši, kar lahko povzroči glavobole, slabšo koncentracijo, razdražljivost oči ipd. Najboljša zaščita v tem primeru so sončna očala z dioptrijo. Naš optik nam lahko tudi vgradi posebne polarizirane leče. Te leče imajo poseben filter, ki blokira odsev svetlobe s peska, vode, avtomobilov in drugih površin. Tako med sprehodom po mestu ali v naravi ne bomo utrudili naših oči. 

Izdelava sončnih očal prikrojenim našim očem je vedno dobra naložba. Tudi, če nosimo leče, bomo imeli mnogo koristi od omenjenih očal. Temu je tako, saj leče ne nudijo dovolj veliko zaščite pred soncem, ko smo odzunaj. Tako lahko tudi odstranimo leče, če nam je neudobno, in namesto njih nosimo sončna očala. Tako odstranimo moteče elemente in se lahko posvetimo uživanju v naravi.

Velika izbira različnih leč za očala

Našega optika lahko zaprosimo, da nam izdela različne leče za sončna očala. Te so na voljo v mnogih različnih materialih. Ste že dobili vprašanje katerega optika priporočate? Prav gotovo tistega, ki uporablja moderne pristope in seveda materiale, ki so pri lečah izjemnega pomena.

Poglejmo si nekaj materialov iz katerih so danes narejene najkvalitetnejše leče.

Leče iz polikarbonat

Leče narejene iz polikarbonata so izredno tanke in lahke. Poleg tega pa nudijo popolno zaščito pred UV žarki. To je tudi idealen material za leče sončnih očal, saj je izredno odporen na praske in udarce. Naš optik nam lahko tudi naroči anti-refleksni premaz za omenjene leče. 

Leče iz Trivex-a

Trivex očalna stekla ali leče so trenutno najbolj varne za uporabo. Narejene so iz izredno lahkega in čistega materiala, ki nudi izredno optično čistost. Tako jih lahko nosimo skozi cel dan in v vseh pogojih. Nudijo nam odlično zaščito oči, oster vid in udobje pri nošnji očal.

Leče z visokim indeksom

Moderna optika nam omogoča tudi nakup leč z visokim indeksom. Te so izredno lahke in udobne za nositi. Priporočajo se za ljudi, ki potrebujejo sončna očala z dioptrijo za kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem. 

Za najboljšo izbiro leč lahko povprašamo našega optika, ki nam bo znal najbolje svetovati.

Zaščita pred soncem in UV-žarki

Ena izmed najbolj pomembnih funkcij sončnih očal je zaščita naših oči pred UV žarki. Te so vedno prisotni, vendar jih je veliko več med sončnimi dnevi. Razdelimo pa jih na dve skupini.

UV-A žarki

UV-A žarki sestavljajo večino UV žarkov. 95% vseh žarkov je UV-A vrste. Ker penetrirajo kožo in oči, lahko sčasoma povzročijo različne težave, kot je kožni rak in poškodbe vida.

UV-B žarki

UV-B žarke vpija sprednji del naših oči. Ta pa je sestavljen iz leče in roženice. Tako se prevelika izpostavitev pokaže v slabšem vidu in razvoju različnih bolezni oči. 

Izpostavitev UV žarkom je tudi glavni razlog, da mnogi optiki priporočajo nošnjo sončnih očal. To je tudi razlog, da lahko naročimo sončna očala z dioptrijo, saj bomo tako imeli zaščito pred soncem ter korekcijo vida v enem.

Veliko optikov tudi odsvetuje plavanje s kontaktnimi lečami. Temu je tako, saj izpostavimo oči resnim okužbam, kot je Acanthamoeba keratitis. Bakterije v vodi pa lahko tudi razdražijo naše oči po več dni skupaj. V tem primeru je veliko bolje, da plavamo brez kontaktnih leč in nosimo sončna očala, ko nismo v vodi.

Na spletni strani www.mojoptik.si lahko naročimo pregled pri optiku. Vrhunski strokovnjaki pa nam bodo tudi izdelali očala, ki se nam bodo najbolje prilegala po dioptriji in stilu. Na omenjeni spletni strani lahko tudi zasledimo veliko količino poučnih člankov o očeh, zdravju oči, ter tehnologiji različnih leč za očala.

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zdravje