Zelišča

Poskrbimo za zdravje naših oči

September 13, 2019

Veliko ljudi, ko pomisli na svoje zdravje, prezre pomembnost svojih oči. Obisk pri optiku je izredno pomemben, saj optik lahko razkrije veliko skritih bolezni v razvojni fazi. Poleg tega pa se v zadnjem času pojavlja vedno več bolezni vida, ki lahko pustijo zelo resne posledice. Možno je tudi, da imamo težave z vidom, vendar se tega sploh ne zavedamo. Ko pa opravimo okulistični pregled, pa se šele zavemo, da potrebujemo očala ali kontaktne leče.

Optik lahko prepozna težav z našimi očmi

Dandanes ima vedno več ljudi okvarjen vid. Temu prispeva mnogo različnih dejavnikov, kot je uživanje neprimerne hrane, bolezni, kajenje, prevelika izpostavljenost računalniškim napravam ipd. Tudi vedno več otrok potrebuje pregled pri optiku, saj so bolezni, kot je ambliopija, vedno bolj pogoste.

Največja težava se skriva v tem, da bolezni vida je izredno težko opaziti. Večinoma sploh ne opazimo simptomov, dokler ni prepozno. Okulistični pregledi so danes ravno zaradi tega izredno podrobni, saj lahko odkrijejo možne težave. Tako si zagotovimo, da lahko hitro pričnemo z zdravljenjem in ustavimo možne komplikacije, ki se lahko zgodijo kasneje v življenju.

Okulističen pregled nam lahko spremeni življenje

Najboljše zdravilo je vedno preventiva. Če bolezen odkrijemo v začetnem stanju, si prihranimo mnogo skrbi v prihodnosti. Zato je redni pregled pri okulistu kritičen za našo prihodnost, saj bomo tako preprečili delno ali popolno slepoto, ki jo povzroča:

Siva mrena je eden največjih vzrokov za slabovidnost na svetu. Razvije se načeloma pri starejših ljudeh, vendar jo lahko povzročijo tudi druge bolezni v telesu.

Poškodbe vidnega živca lahko privedejo do hudih komplikacij z našo sposobnostjo vida. Povzroča jih prevelik pritisk v očesu, ki dostikrat ni povezan s telesnih pritiskom. 

Najbolj pogosto stanje med diabetiki, diabetična retinopatija je stanje, kjer se poškoduje mrežnica v očesu. Za njo trpi približno 80% vseh diabetikov in je izredno razširjena po vsem zahodnem svetu.

Redni okulistični pregledi lahko zaznajo prisotnost mnogih kritičnih zdravstvenih stanj, ki so lahko zelo nevarna. 

Poskrbimo za zdravje naših otrok

Večino težav z vidom se začne pri starejših ljudeh, vendar otroci niso izjema. Pregleda pri optiku se udeleži zelo malo predšolskih otrok. Res je, da imajo šolski otroci očesne preglede pri zdravniku, vendar so zelo osnovni in zato tudi neučinkoviti. 

Podroben pregled pri okulistu lahko odkrije potencialne težave z vidom otrok. Po zadnjih podatkih ima 1-5% vseh otrok težave z očmi, ki nikoli niso nikoli zdravljene. To je lahko izredno škodljivo za zdravo in aktivno življenje naših najmlajših, saj se skoraj predvsem zanašajo na dober vid, da se učijo, igrajo, raziskujejo ipd.

S podrobnim pregledom oči bomo zagotovili, da:

Znaki, da potrebujemo pregled pri optiku

Če še nikoli nismo bili pri optiku, je dobro, če smo pozorni na različne znake, ki nakazujejo možne težave z očmi. Te so lahko mnogi, vendar so najbolj pogosti sledeči simptomi:

Če opazimo kateregakoli od zgoraj naštetih znakov, je čas, da poiščemo pomoč. To še posebej velja takrat, ko imamo dalj časa katerega izmed simptomov, brez izboljšanja stanja.

Res je, da če imamo službo, kjer dalj časa gledamo v računalnik, se naše oči tudi utrudijo. Tako je možno, da bomo občutili katerega ali vse izmed zgoraj naštetih simptomov. V tem primeru potrebujemo samo počitek. Priporočeno je, da za tako delo uporabljamo bolj ergonomičen zaslon ter pravilno sedimo za mizo. Tako bomo manj utrujali oči ter ohranjali naše zdravje. 

Reden obisk pri okulistu je dobra naložba

V zadnjih letih so mnoge različne bolezni oči v porastu. Najbolj zloglasna je trenutno ambliopija, ki povečini prizadene ravno otroke. Tako je priporočeno, da se otroci od 3 do 5 let zglasijo pri optiku, saj takrat najlažje odkrijemo možno težave z očmi.

Dobro je, če se pri optiku zglasimo enkrat vsako leto. Diabetiki pa imajo večjo možnost za razvoj bolezni, zato je dobro, če se udeležijo pregleda vsaj enkrat na leto. Odvisno je seveda od našega zdravstvenega stanja ter počutja.

Veliko pa lahko naredimo, da zaščitimo svoje oči pred poškodbami, kot je:

Zdravje naših oči je izredno pomembno, saj lahko živimo veliko bolj polno življenje, če dobro vidimo. Na pregled se lahko naročimo pri vrhunskih optikih na spletni strani www.mojoptik.si, kjer bodo poskrbeli za to, da poiščejo rešitve na vse možne težave, ki jih imamo z vidom.

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zdravje