Zelišča

Kaj je depresija?

May 7, 2018

Občutek žalosti in slabega počutja so običajni za vse ljudi. Problem nastane, če te občutki ostajajo z nami iz dneva v dan tudi po več tednov, mesecev ali let. Tako nas lahko depresija popolnoma onesposobi normalnega, zdravega življenja, če jo ne zdravimo. Razlogi za tako stanje so mnogi, vendar je vedno nek sprožilec. Morda imamo težave, ki jih ignoriramo ali ne znamo rešiti. Lahko, da s sabo nosimo travme iz otroštva, ki živijo v naši podzavesti. Možno je tudi, da je depresija posledica slabe prehrane. Karkoli je razlog, depresijo lahko pozdravimo, če jo dovolj hitro opazimo.

Razlogi za depresijo

Raziskave so pokazale, da eden izmed glavnih povzročiteljev depresije je nenehno ukvarjanje s težavo na katero ni rešitve. Tako je lahko dolgotrajna zaposlenost v službi kjer čutimo neprestan strah, pomankanje varnosti in dolgotrajno utrujenost povzročitelj depresije. Družinske težave so enako močan povzročitelj slabega mentalnega in fizičnega zdravja. Če sumimo, da trpimo za takim stanjem se lahko vprašamo po naslednjih vprašanjih:

Potek zdravljenja

Težave z depresijo se lahko pokažejo tudi, če imamo težave z zdravjem. Tako lahko težave s ščitnico, pomankanje vitaminov in mineralov ter bolezni povzročijo tako stanje. Najbolje je, da se posvetujemo s svojim zdravnikom ali poiščemo na spletu pomoč. V veliko primerih se depresija lahko pozdravi s pogovorom, saj se tako zavemo težav, ki so skrite v naši podzavesti in lahko pričnemo z delom na njih.

Lahko se predpišejo tudi zdravila, ki nam pomagajo s določenimi težavami (anksioznost, pomankanje energije itd.)

Če smo preživeli ali preživljamo emocionalno in težko izkušnjo kot je smrt ljubljene osebe, izgubo službe, končanje razmerja ali podobno, je normalno, da čutimo žalost. To je naravni proces žalovanja in ni nič narobe, če si poiščemo nekoga za pogovor. To posebej valja, če se ne moremo soočiti s situacijo, saj se to lahko razvije v depresijo. Strokovna pomoč nam v tem primeru lahko dobesedno reši življenje.

Preberite si članek o tem kaj je paradontoza in kaj so njeni simptomi.

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zdravje