Zelišča

Paradontoza in njeni simptomi

July 26, 2018

Vsakdo izmed nas se je že kdaj srečal s pojmom parandotoza. Gre za posebno bolezensko stanje, ki se razvije kot napredovalna stopnja gingivitisa. Pri tej vrsti bolezni gre za kronične razjede v naših dlesnih. Zanje velja, da niso bile dovolj nadzorovane. Posledično razjede iz dneva v dan še bolj napredujejo. Zaradi napredovanja bolezni prihaja tudi do vse večjega kopičenja mikrobov, močnega imunskega odziva, prav tako tudi do uničenja vezivnega tkiva. V zaključni fazi pa prihaja tudi do izgube kostne mase. Naši zobje zaradi tega nimajo več močne opore v kostni masi čeljusti in zato pričnejo izpadati. To pa vsekakor vodi v nadaljnje zaplete in tudi v druga bolezenska stanja.

Simptomi, ki kažejo na paradontozo

Dobro je, da prav za vsa bolezenska stanja poznamo tudi simptome. Tako se lahko najlažje izognemo hudim posledicam. Paradontoza ima tipične simptome, ki se najpogosteje kažejo v krvavenju iz dlesni, ki kar ne preneha, in sicer ob tem, ko ščetkamo in nitkamo naše zobe.

Prav tako je eden od najvidnejših simptomov tudi sprememba rožnate barve dlesni v živo rdečo barvo in nastanek obzobnih žepkov. Pozorni moramo biti tudi na to, ali so naši zobje porumeneli, ali nam morda izteka gnoj, ali so naše dlesni napihnjene, ali se nam morda zobje majejo. Potrebno je biti pozoren tudi na spremembo višine dlesni. Višina dlesni se pri paradontozi bistveno zniža.

Paradontoza in njeni sprožilni dejavniki

Najpogostejši dejavniki, ki v naših ustih sprožijo paradontozo, so dolgotrajna slaba ustna higiena, genetska nagnjenost, kajenje, alkoholizem, dolgotrajni stres, hormonske spremembe v našem telesu ter neozdravljive kronične bolezni. Deloma lahko torej sami preprečimo, da bi lahko v naših ustih prišlo do tega izjemno zoprnega bolezenskega stanja. Pri tem moramo poskrbeti za ustrezno nego naših zob, izogibati pa se moramo predvsem kajenju ter alkoholu.

Če bomo redno skrbeli za higieno naših zob in redno obiskovali tudi našega zobozdravnika, potem je verjetnost, da se srečamo s tem bolezenskim stanjem veliko manjša. Pri tem pa lahko posegamo tudi po najrazličnejših dodatnih izdelkih, ki lahko nadzorujejo razrast bakterij v naših ustih. Sem prištevamo ustne vodice, eterična olja, čaje ter podobno. Obenem pa moramo poskrbeti tudi za ustrezno in redno prehrano, ki vključuje zadostno količino vode.

Izračun plodnih dni preko spleta. Žensko telo je pripravljeno na zanositev le v času ovulacije. Poznamo več metod za ugotavljanje plodnih dni. Preberi več … 

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zdravje