Zelišča

Izračun plodnih dni – dobrodošla tudi spletna pomoč

January 10, 2020

Morda si želite povečati možnost za zanositev. V takšnem primeru morate vsekakor dobro vedeti, kdaj so vaši dnevi plodni. In če boste želeli zanositi, potem si morate tudi izračunati, kdaj bo nastopila ovulacija. 

Izračun plodnih dni lahko poteka na več načinov, ki so vam dostopni tudi na spletu. 

Zanositev je možna le nekaj dni v mesecu 

Obstaja torej kar nekaj načinov, kako si lahko izračunate ovulacijo in kateri dnevi so za vas plodni. Verjetno ste seznanjeni z dejstvom, da je zanositev možna le nekaj dni v mesecu, ker je jajčece zrelo le enkrat v ciklu. Zanj je značilno, da živi le en dan, preden dokončno odmre. Za spermije pa je značilno, da preživijo približno tri dni. 

Lahko rečemo, da je za vas zagotovo najboljši možni čas za oploditev približno dva dni pred ovulacijo ter en dan po sami ovulaciji. Najboljši izračun plodnih dni pa je včasih lahko kar komplicirana zadeva, zato si vedno zapomnite, da je pri 28-dnevnem ciklu najbolj optimalen čas za spočetje med 9. in 16. dnevom cikla. Vsekakor pa morate za razumevanje tega, v veliki meri poslušati tudi svoje telo. 

Koledar plodnosti 

Ženski ciklus se lahko razdeli na dve glavni fazi to sta prva in druga faza. Prva faza je prvi dan krvavitve do ovulacije; druga faza je po ovulaciji do prvega dneva krvavitve. 

Dobro pa je vedeti, da je prva fza odvisna od vsake posameznice posebej. Druga faza pa pri večini od žensk traja dva tedna. In če veste, kakšna je dolžina vašega ciklusa, potem si boste lahko izračunali, kdaj naj bi prišlo do naslednje ovulacije. Pravilo je, da je to približno dva tedna pred naslednjo menstruacijo. 

Izmerite si bazalno telesno temperaturo 

Eden od načinov za izračun plodnih dni je tudi ta, da si izmerite bazalno telesno temperaturo. To lahko naredite s digitalnim termometrom. Pomembno pa je, da si temperaturo vedno merite ob istem času ter na popolnoma istem delu telesa. Vse to namreč zmanjša nepravilnosti. 

Podrobnejše informacije za izračun plodnih dni lahko dobite tudi na spletu, na primer na spletni strani vitanoval.com, kjer vas čakajo še druge koristne informacije v povezavi z nosečnostjo pa tudi neplodnostjo ter njenim reševanjem. 

Neplodnost v veliki meri lahko odpravite kar sami 

Neplodnost je v današnjem času neredek pojav, s katerim se sooča veliko parov. Včasih je vzrok za neplodnost popolnoma jasen, pogosteje pa se dogaja, da niti največji specialisti ne morejo stvari priti do dna. 

V veliki meri na neplodnost žensk pa tudi moških zagotovo vpliva današnje stresno življenje in tega se v veliki meri niti ne zavedamo prav dobro. Obenem na to težavo vpliva tudi prehrana, malo gibanja ter premajhna količina spanja, ki je pogosto še nekakovostna. 

Sredstva za zmanjševanje ali odpravljanje neplodnosti 

Na trgu lahko najdete izjemno kakovostna sredstva za odpravljanje oziroma zmanjševanje neplodnosti. Vsekakor morate pred nakupom oziroma uporabo paziti na to, ali sredstvo lahko sploh uživate ali ne. Pred zaužitjem se vedno obvezno najprej posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.  Čeprav izdelek morda na prvi pogled izgleda popolnoma nedolžno, pa se kasneje izkaže za drugače. 

Sredstva za neplodnost prav tako vedno kupujte na preverjenih mestih oziroma v specializiranih prodajalnah, kjer vam bodo dobro svetovali ter pomagali strokovno podkovani prodajalci. 

Problem poskusite najprej rešiti sami 

Še preden vam pri neplodnosti pomaga specialist, pa je najbolje, da spremenite svoj način življenja. V prvi vrsti se že na daleč izognite različnim stresnim situacijam. Če menite, da je to popolnoma nemogoče, ker je stres pač del vašega življenja, se naučite posebnih tehnik za odganjanje stresa, ki jih lahko najdete tudi na spletu. 

V nadaljevanju je pomembno, da se pričnete popolnoma zdravo prehranjevati. Pogost vzrok za neplodnost je namreč ravno prehrana. In če boste neplodnost želeli še hitreje odpraviti ali v veliki meri zmanjšati, je najbolje, da se pričnete intenzivneje ukvarjati s katero od športnih dejavnosti, ki vam je všeč in pri kateri uživate ter se vam ne bo treba prva veliko naprezati. 

Ne nazadnje pa se morate dobro naspati. Zvečer v posteljo hodite nekoliko prej. Če je le mogoče, to naredite že pred polnočjo in si privoščite vsaj osem ur mirnega in kakovostnega spanca. Vse našteto vam bo pri težavi, kot je neplodnost, zagotovo pomagalo. To vam bo povedal tudi vsak zdravnik, ki vas bo vzel pod okrilje zdravljenja za neplodnost. 

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zdravje