Zelišča

Učinkovita pomoč za zdrav partnerski odnos

August 24, 2020

Verjetno vas bo presenetil podatek, da se po nekaterih svetovnih raziskavah samo desetina sklenjenih zakonov izkaže za srečne. Pari v srečnih in trajnih razmerjih so namreč izjemno redki. Le malo je takšnih, ki si ljubezen na pravi način znajo izkazovati tudi po več desetletjih skupnega življenja. Če bi pari, ki se v razmerju ne počutijo prav dobro, znali pravočasno poiskati ustrezno strokovno pomoč, bi se lahko rešilo marsikaj.

Odlična rešitev za tovrstne težave je partnerska terapija. Pri nas je kar nekaj svetovno uveljavljenih strokovnjakov, ki vam na tem področju lahko učinkovito pomagajo. Njihov kontakt lahko najdete na spletu.

Terapija partnerstva se osredotoča na odnos in doživljanje

Partnerska terapija je skorajda povsem identična individualni. Osredotoča se zlasti na odnos med partnerjema in na doživljanje vsakega partnerja posebej. Za zakonce oziroma partnerje je značilno, da strokovno pomoč poiščejo tedaj, kadar sami ne zmorejo več reševati težav v odnosu. Povod za obisk partnerskega terapevta so najpogosteje neprimerna komunikacija med partnerjema, izguba zaupanja, kopičenje zamer, odtujenost, medsebojno nerazumevanje, ljubosumje, nezvestoba, oditi ali ostati skupaj. 

Partnerska terapija
Partnerska terapija je skorajda povsem identična individualni.

Najpomembneje je, da partnerska terapija poteka v zaupnem in varnem odnosu med partnerjema in psihologom oziroma terapevtom. Pomembno je tudi to, da se terapije udeležita oba partnerja. V nasprotnem primeru se ne da izvajati partnerske terapije, temveč samo individualno terapijo.

Terapija za kakovostnejši partnerski odnos

Partnerska terapija z uporabo najrazličnejših terapevtskih tehnik zagotavlja zgraditev kakovostnejšega partnerskega odnosa. Ta mora temeljiti na dialogu, medsebojnem spoštovanju ter ne nazadnje tudi na zadovoljenih osnovnih potrebah pri obeh partnerjih.

Partnerska terapija
Partnerska terapija z uporabo najrazličnejših terapevtskih tehnik zagotavlja zgraditev kakovostnejšega partnerskega odnosa.

S pomočjo dobro izbranega terapevta za partnerske odnose lahko vzpostavimo komunikacijo, ki nam bo v pomoč pri funkcionalnem reševanju problemov. Sporazumevanje s partnerjem bo prav tako temeljilo na medsebojnem spoštovanju. Strokovnjaki priporočajo, da naj partnerska terapija na začetku poteka vsaj enkrat na teden, in sicer po uro in pol. Kasneje pa seveda po potrebi.

Cena za partnersko terapijo

Cena za partnersko terapijo je v prvi vrsti odvisna od ponudnika. Ker je pri nas kar nekaj terapevtov, ki v svoje storitve vključujejo tudi partnersko terapijo, je najbolje, da pri iskanju terapevta pošljete več povpraševanj. Pri izbiri dobrega terapevta za svoj odnos pa se bolj kot na ceno ozirajte na reference ponudnika.

Dobrodošla družinska terapija

V prav vsaki družini slej ko prej pride tudi do prepirov in nesoglasij med posamezniki. V večini primerov se tovrstne težave hitro rešijo s primernim pogovorom. Še zlasti zahtevna pa so obdobja, ko so otroci v puberteti oziroma ko odraščajo. Vzgoja postane vse prej kot preprosta. V tem obdobju se dobro pokažejo tudi nekatere lastnosti staršev, na primer neobvladovanje jeze, odločnost, agresivnost ter podobno. Ko gredo stvari nekoliko predaleč, je odlična rešitev družinska terapija.

Družinska psihoterapija
V prav vsaki družini slej ko prej pride tudi do prepirov in nesoglasij med posamezniki.

Terapija je primerna za vse vrste družin, ki se soočajo z omenjenimi ali drugimi vrstami težav. Pri tem ne gre samo za težave otrok, temveč tudi za težave, ki jih s seboj nosijo starši oziroma otrokovi skrbniki. Ker slabi odnosi lahko izjemno negativno vplivajo na vse družinske člane, je družinska terapija zato še toliko bolj dobrodošla.

Odločitev za partnersko ali družinsko terapijo

Partnerja z otroki se lahko odločita za več vrst terapij. Naprej lahko poskusita s partnersko terapijo, nato v proces terapije lahko vključita še druge družinske člane. Družinska terapija je še toliko pomembnejša, če so tudi otroci za to, da bi njihova družina kar se da dobro funkcionirala.

Reševanje odvisnosti in drugih težav s pomočjo družinske terapije

Današnji svet za otroke pa tudi odrasle osebe ni nič kaj preveč prijazen. Živimo namreč v svetu hitrih sprememb in velikih pričakovanj. Marsikateri otrok ne more dati od sebe tega, kar od njega zahtevajo starši in okolje. Posledično se lahko znajdejo v hudi osebni stiski. Ta pa lahka kaj hitro pripelje do depresije, psihičnih težav, občutka nemoči, do samopoškodovanja in celo do odvisnosti od prepovedanih drog. Družinska terapija je v takšnem primeru pogosto odličen ključ, ki odpira vrata v boljši svet. Svet, v katerem je več medsebojnega razumevanja in sprejemanja.

Žal starši pogosto prepozno opazijo, da je njihov mladostnik v stiski. Odrasli pogosto čez dan delajo, otroci pa so žal prepuščeni sami sebi. A prav nikoli ni prepozno, da se odločite za družinsko ali pa katero koli drugo obliko psihoterapije. Pomoč vam je dostopna tudi na spletu, kjer se lahko s pomočjo obrazca naročite na prvo srečanje s kakovostnim psihoterapevtom.

Preberite si še članek o borderline osebnostni motnji.

V isti kategoriji preberite še:


Categories: Zdravje